19 Jenis Kasut Perempuan Yang Anda Patut Ada

SUPER DEALS

Share This Post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

“Bang, boleh saya shopping kasut perempuan hari ni?”

Kalau cik suami kata ya, pasti anda tersenyum lebarkan.

Tapi anda baru je beli kasut wanita minggu lepas. Maklumlah ada promosi kasut sekarang.

Sebelum tu, baik anda ketahui 19 jenis kasut perempuan yang anda boleh miliki.

Selain pakaian dan bag tangan, kasut juga menjadi salah satu aksesori pelengkap gaya kegilaan wanita. 

Tak percaya? 

Periksa gerobok kasut mereka! Jangan terkejut kalau satu almari dipenuhi kasut mereka je.

Nak-nak sekarang ni, bershopping menjadi bertambah mudah hanya di hujung jari saja. 

Lebih menyeronokkan lagi, kasut online bukan saja cantik tapi yang lagi best…murah!

Memang golongan wanita ni cerewet di dalam pemilihan kasut wanita, sebab tak semua kasut boleh digayakan untuk semua situasi. 

Contohnya, kasut bekerja tidak sama dengan kasut menghadiri majlis formal, begitu juga kasut bersantai.

Bukan sekadar cantik semata-mata, keselesaan turut memainkan peranan penting.

Ini supaya dapat melindungi dan menjaga kesihatan kaki.

Ok! Jom kita tengok, jenis kasut dan cara penggayaannya.

1. KASUT FORMAL

kasut perempuan formal

Kasut formal kebiasaannya digayakan untuk menghadiri majlis rasmi.

Rekaan adalah kasut bertutup dan bertumit tinggi supaya tampil lebih elegan.

2. KASUT TUMIT TINGGI

kasut perempuan formal

Kasut tumit tinggi sesuai digayakan bersama dress atau baju kurung. 

Terdapat pelbagai stail rekaan kasut tinggi.

Di antaranya adalah:

– Kasut tumit stacked

– Stiletto

– Tumit kon

– Wedge dan banyak lagi. 

Ketinggiannya juga berbeza antara 2 hingga 4 inci.

3. KASUT COURT

kasut perempuan formal

Kasut dengan rekaan klasik ini sesuai dipakai untuk majlis seperti perkahwinan atau pakaian perniagaan. 

Kasut court mempunyai tumit sederhana tinggi. 

Ia lazimnya hadir dengan warna klasik seperti beige, hitam dan coklat.

4. BROUGE

Design yang agak maskulin, tetapi kini ramai wanita turut menggemari rekaan ini. 

Brogue wanita lebih versatile berbanding kasut tapak rata lain.

Boleh juga digayakan untuk ke pejabat, malah pemakaiannya membuatkan anda kelihatan lebih kemas dan tradisional.

5. KASUT BOOT

Boot lazimnya menjadi pilihan di negara empat musim. 

Namun, sekarang ramai wanita yang mengayakannya pada bila-bila masa. 

6. BOOT BUKU LALI

Boot ini sesuai digayakan ke pejabat mahupun untuk dipakai harian. 

Ia sesuai dipadankan bersama seluar atau dress untuk kelihatan elegen. 

Ia datang di dalam pelbagai stail seperti Chelsea dan Pixie yang menjadi kegemaran wanita.

7. BOOT BETIS

Boot betis adalah kasut wanita yang sesuai dipakai sewaktu musim sejuk.

Seeloknya pilihlah material yang tahan lama, kalis air, kalis sejuk serta kalis lumpur. 

Pastikan boot ini disimpan dengan sokongan dalamnya supaya bentuk boot dapat dipelihara.

8. BOOT CHELSEA

Boot ini datang di dalam bentuk rata dengan panel tepi elastik.

Rekaan pertamanya diperkenalkan pada 1850 serta menjadi kasut pilihan Ratu Victoria tetapi mula popular pada sekitar tahun 1960.

9. BOOT TENTERA

Diinspirasikan daripada kasut yang dipakai oleh tentera. 

Boot jenis ini sangat kukuh dan mempunyai sokongan yang baik dengan tali panjang.

10. KASUT KASUAL

kasut perempuan casual

Kasut kasual dipakai setiap hari dan sesuai untuk aktiviti santai. 

Tumitnya yang sedikit rendah untuk keselesaan pemakainya.

11. WEDGES

Kasut wedges boleh membuatkan penampilan kelihatan lebih kemas. 

Ia selesa dipakai kerana tumitnya yang sederhana tinggi.

12. BALLERINA

Kasut ini adalah jenis kasut tapak rata untuk penampilan kasual.

Ballerina sesuai digayakan untuk wanita yang sukakan kasut yang mudah dipakai dan tidak menyakitkan kaki.

13. LACE UP

Ia adalah nama bagi semua kasut yang bertali seperti brogue, loafer, tumit tinggi, ballerina pumps dan lain-lain. 

Kasut lace up boleh memberikan sokongan tambahan kepada kaki.

Boleh diketatkan atau dilonggarkan mengikut saiz kaki.

14. KASUT KANVAS

Kasut ini akan membuatkan wanita kelihatan lebih sporty berbanding jenama kasut perempuan lain. 

Ia selesa dan praktikal malah cantik jika digayakan dengan jeans dan t-shirt untuk riadah hujung minggu.

15. FLIP FLOP

Turut dikenali sebagai selipar, ia bukan saja dipakai di dalam rumah tetapi boleh juga digayakan sewaktu ke pantai atau bersiar-siar. 

Ia diperbuat daripada tapak foam untuk tahan lama.

16. MULE

Kasut ini terbuka di bahagian belakang dengan bahagian depan tertutup. 

Mule mudah dipakai serta lebih kasual berbanding kasut tertutup tetapi sokongannya lebih baik daripada flip flops.

17. LOAFERS

Kasut loafers mudah dipakai, dengan panel elastic di kedua-dua bahagian kasut tanpa tali.

Ia memberikan gaya klasik serta vintage bagi pemakainya.

18. SANDAL GLADIATOR

Sandal bertali dengan bar T di bahagian tengah hadapan kasut. 

Terdapat juga sandal gladiator dengan tumit tinggi. 

Sesuai dipadankan bersama dress dan dipakai untuk ke pejabat.

19. TRAINER

kasut sukan perempuan

Trainer atau kasut sukan perempuan direka khas untuk keperluan ketika bersukan. 

Kasut jenis ini memberikan sokongan penuh kepada kaki dan selesa untuk beriadah. 

Ia penting untuk melindungi kaki bagi mengelakkan kecederaan.

Jadi kalau anda nak mencari kasut bersantai, beriadah, nak ke pejabat mahu pun ke majlis formal, pilihlah kasut yang bersesuaian.

Tidak susah nak cari kasut sekarang. Berlambak jualan kasut online murah yang anda boleh miliki.

Kini terdapat juga kasut online Malaysia yang turut menawarkan rekaan kasut yang menarik. Contohnya sepertinya yang terdapat di Jenama Lokal


Jenama Lokal ialah gedung beli belah online pertama di Malaysia. Lebih daripada 100 jenama tempatan terdapat di sini.

Anda boleh mendapatkan pelbagai produk kecantikan, penjagaan wajah, pakaian, minyak wangi, suplemen, mainan, hiasan rumah, kasut dan pelbagai lagi jenama anak tempatan di sini.

Matlamat utama Jenama Lokal adalah untuk menyediakan platform kepada pengusaha produk local memasarkan serta mempromosikan produk mereka.

Selain turut menjadi jambatan yang dapat menghubungkan antara penjual dan pembeli.

Leave a comment

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkedin
Share on pinterest
Share on Pinterest

More To Explore

kasut perempuan
Fashion & Accessories

19 Jenis Kasut Perempuan Yang Anda Patut Ada

“Bang, boleh saya shopping kasut perempuan hari ni?” Kalau cik suami kata ya, pasti anda tersenyum lebarkan. Tapi anda baru je beli kasut wanita minggu lepas. Maklumlah ada promosi kasut sekarang. Sebelum tu, baik anda ketahui 19 jenis kasut perempuan

Read More »
19 Cara Hilangkan Jerawat (Pantas, Selamat dan Mudah)
Health & Beauty

19 Cara Hilangkan Jerawat (Pantas, Selamat dan Mudah)

“Arghhh, macam mana jerawat boleh timbul pula ni.” Biasa alami situasi tadi setiap kali anda melihat cermin pada waktu pagi? Memang menjadi igauan buat wanita sampai tak konfiden nak keluar berjumpa orang.  Jangan risau. Terdapat banyak kaedah rawatan dan cara

Read More »
JenamaLokal.com

JenamaLokal.com

JenamaLokal emphasizes and prioritizes local brand owners to be highlighted and displayed whilst boosting its scope of marketing and advertising hence gaining both audience and followers.

View All Article