Minyak Wangi: Semua Yang Anda Ingin Tahu (UPDATE 2020)

Share This Post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

“Hmmm, wanginya minyak wangi yang awak pakai tu, kat mana awak beli ya?”

Mungkin anda biasa mendengar pertanyaan tentang minyak wangi ini.

Namun, bagi mereka yang sudah biasa pakai, anda mungkin sudah tahu serba sedikit tentang pemilihan produk dan cara pemakaiannya.

Artikel ini mengupas lebih lanjut tentang perihal minyak wangi, jenis-jenisnya, tip tahan lama dan beberapa produk yang anda boleh beli secara online.

Teruskan membaca sehingga tamat.

APA ITU PERFUME?

minyak wangi wanita

Ia merupakan campuran wangian pati atau aroma sebatian, bahan pengikat dan pelarut untuk menghasilkan ‘bau yang menyenangkan’.

Kepelbagaian jenis minyak wangi dibezakan dengan kepekatan sebatian aromatik di dalam pelarut iaitu etanol atau campuran air dan etanol.

Kepekatan dan kekuatan sebatian aromatik itu ini menentukan samada perfume yang dipakai itu tahan lama atau sebaliknya.

5 Jenis Minyak Wangi Yang Anda Perlu Tahu

Tahukah anda, semakin tinggi peratusan sebatian aromatik itu, maka semakin panjang tempoh masa wangian itu.

Sebelum membeli sebarang perfume, pastikan anda tahu beberapa istilah yang sering dikaitkan dengannya.

jenis perfume

Perfume atau Parfum

  • Mengandungi kepekatan minyak wangi yang tertinggi.
  • Mempunyai tahap kepekatan di antara 20% sehingga 30%.
  • Harga sangat mahal.
  • Haruman bertahan sehingga 12 jam.
  • Sesuai untuk mereka yang gemarkan perfum berkualiti yang tahan seharian.

Eau de Parfum (EDP)

  • Mengandungi kepekatan minyak wangi kedua tertinggi.
  • Mempunyai tahap kepekatan di antara 10% sehingga 20%.
  • Mengandungi lebih air atau alkohol di dalam campuran minyak wangi.
  • Haruman bertahan di antara 8 ke 12 jam.
  • Sesuai untuk mereka yang gemarkan ‘niche perfume’

Eau de Toilette (EDT)

  • Mempunyai tahap kepekatan di antara 4% sehingga 15%.
  • Jenis yang biasa digunakan untuk minyak wangi lelaki.
  • Sesuai untuk anda yang gemarkan bauan yang ringan.
  • Lebih banyak kandungan alkohol dan dijual dalam bentuk spray.
  • Tidak tahan lama.

Eau de Cologne (EDC)

  • Mempunyai tahap kepekatan di antara 2% sehingga 5%.
  • Sesuai untuk anda yang gemarkan bauan yang ringan dan segar.

Eau de Fraiche (EDF)

  • Minyak wangi yang mengandungi kepekatan yang terendah.
  • Mempunyai tahap kepekatan 1% hingga 2% sahaja.
  • Sesuai untuk mereka yang mahukan haruman harian tanpa perlu berbelanja mahal.

Tip Minyak Wangi Tahan Lama

Man using Eau de Cologne

Bagi wanita, minyak wangi perempuan menjadi antara benda wajib yang dipakai harian.

Ada juga yang membeli dalam bentuk botol kecil supaya mudah dibawa di dalam beg.

Sayangnya jika sudah berhabis duit membeli minyak wangi berjenama namun ia tidak bertahan lama kerana cara penyimpanan yang tidak betul.

Di sini kami kongsikan 4 panduan berguna supaya ianya tahan lama.

1. ELAK SIMPAN DALAM BILIK AIR ATAU TEMPAT LEMBAB DAN PANAS

Sebatian di dalam minyak wangi akan terurai jika terdedah kepada haba dan cahaya yang tinggi.

Oleh itu, simpan di tempat yang kering dan sejuk seperti atas meja solek di dalam bilik dan jauh dari tingkap.

2. SIMPAN DI DALAM KOTAK

Ini adalah tip perfume yang anda patut amalkan.

Simpan di dalam kotaknya untuk melindungi wangian daripada cahaya matahari dan suhu panas.

3. TUTUP BOTOL DENGAN KEMAS

Pastikan selepas menggunakan perfume, simpan dan tutup kembali botol dengan kemas.

4. BELI PERFUME DALAM BEKAS KECIL

minyak wangi botol kecil

Kajian menunjukkan intensiti aroma wangian akan berkurangan sehingga separuh di dalam botol besar kerana mudah dioksidasi.

Oleh itu, beli dalam botol yang kecil.

16 MINYAK WANGI PALING LARIS

Nak cari perfume sebagai hantaran perkahwinan?

Nak jadikan sebagai hadiah kepada pasangan?

Atau nak tambah koleksi peribadi?

Mahu mencuba bauan yang baru?

Apa kata anda dapatkanya di JenamaLokal.

Ia adalah sebuah ‘online marketplace’ menjual pelbagai barangan buatan Malaysia yang bermutu tinggi, diyakini dan standing dengan barangan dari luar negara.

MINYAK WANGI UNTUK LELAKI

1. Ra’s Agarwood Oud Himself – Wangian untuk lelaki yang menggunakan bahan Sunnah (agarwood).

2. Wangian Kasturi Hitam by Tok Guru Tibbuna – Wangian yang dibacakan dengan 30 Juzuk Al-Quran dan Ruqyah terpilih sebagai wangian harian, sebelum solat, membantu mengatasi gangguan makhluk halus.

3. NUZ Sylphina Citrus Perfume – Sesuai dipakai untuk ke pejabat dan ke gym. Juga boleh dipakai oleh golongan wanita.

4. Aemanrezal Dream On – Be Popular – Untuk mereka yang gemarkan perhatian, wangian ini amat bersesuaian untuk anda kerana mengandungi gabungan bauan manis dan rempah.

5. Wangian Kasturi Putih by Tok Guru Tibbuna – Wangian yang dibacakan dengan 30 Juzuk Al-Quran dan Ruqyah terpilih sebagai wangian harian, sebelum solat, membantu mengatasi gangguan makhluk halus.

6. Vibe – Twist & Spray By De’xandra – Pilihan bagi lelaki yang aktif dan trendy.

7. Perfume 3 MesjidKombinasi tiga wangian yang boleh dibawa untuk beribadat.

8. Mode – Twist & Spray by De’Xandra – Mengandungi pati buah passion dan mint yang wangi.

MINYAK WANGI UNTUK WANITA

1. Glee – Twist & Spray by De’Xandra – Mengandungi pati bunga mawar, peony dan litchi.

2. Ra’s Agarwood Oud Herself – Wangian unik untuk wanita yang mempunyai personaliti berani dan tegas.

3. Ra’s Agarwood Oud Blush – Wangian untuk wanita yang mengandungi bahan Sunnah (agarwood) yang pasti disukai para wanita.

4. Miinerva – Frupelli – Menggabungkan aroma sitrus dan pati buah-buahan yang pasti membangkitkan bauan semulajadi dan harmoni.

5. Houvast Musky Forest – Wangian manis dari gabungan buah kranberi, tamarind dan pink pepper, selain bunga mawar, vanilla dan kayu massoia.

6. Class – Twist & Spray by De’Xandra – Wangian sitrus segar untuk wanita.

7. Miinerva – GypsyRose – Minyak wangi gabungan dari aroma buah beri dan bunga.

8. Miinerva – Velvet Butterfly Bauan lembut yang pasti memikat hati, gabungan amber dan musk, sesuai untuk mereka yang kurang gemar bauan bunga dan buahan.


Banyak pilihan minyak wangi yang anda boleh dapati daripada JenamaLokal.

Semoga anda tidak pening kepada lagi mencari apakah minyak wangi yang sesuai untuk diri anda dan pasangan.

Selain minyak wangi, JenamaLokal juga menjual pelbagai barangan penjagaan diri, kosmetik, makanan, aksesori, perkakas rumah dan banyak lagi.

Leave a comment

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkedin
Share on pinterest
Share on Pinterest

More To Explore

jenama jam tangan lelaki
Fashion & Accessories

16 Jenama Jam Tangan Lelaki Terbaik Yang Anda Patut Miliki

Pemilihan jenama jam tangan lelaki kini menjadi penting buat lelaki moden. Ini kerana pemakaian jam tangan juga melambangkan personaliti seseorang. Dengan pelbagai pilihan jenama dan rekaan jam tangan terkini di pasaran, pastinya ramai yang inginkan satu jenama yang menepati citarasa

Read More »
checklist barang bayi
Mom & Baby

Sudah Ada Checklist Barang Baby Lengkap Ini?

“Sayang, baby kita tak lama nak keluar ni. Kita dah ada checklist barang baby ke?” Sekiranya mommy dan daddy belum ada lagi checklist barang baby dan keperluan bayi baru lahir, kami ada sediakannya. Kami senaraikan checklist barang baby, senarai barang

Read More »
JenamaLokal.com

JenamaLokal.com

JenamaLokal emphasizes and prioritizes local brand owners to be highlighted and displayed whilst boosting its scope of marketing and advertising hence gaining both audience and followers.

View All Articles